Press "Enter" to skip to content

HAIL SATAN?

Rating: 4 out of 5.

Kenellä on valta päättää absoluuttisen moraalin määritys koko kansan puolesta? Jos amerikkalaisilta kristityiltä kysytään niin heillä tietenkin, onhan Yhdysvallat heidän mukaansa kuitenkin kristitty maa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen ainakaan Saatanan Temppelin mielestä. Ruohonjuuritason liikkeenä alkanut vapaa-ajattelijoiden liittouma näet asettaa uskonsa itsenäiseen päätösvaltaan, tieteen hyväksyntään, ja etenkin järjestäytyneen uskonnon kyseenalaistamiseen. Kun eri osavaltioiden kuvernöörit alkavat vaatia kymmenen käskyä sisältävän monumentin pystyttämistä valtiokonttorien maille (verorahoilla kustannettuna tietenkin), asettavat temppelin jäsenet vaatimuksen; valtion tulee pystyttää myös heidän uskontoa edustava patsas Baphometistä. Perustuslaki on heidän puolellaan, sillä Yhdysvallat ei ole kristitty maa, eikä hallitus voi rajoittaa tai nostaa yhtä uskontoa toisten yläpuolelle. Mutta missä vaiheessa logiikalla tai oikeudella oli mitään tekemistä uskon asioiden kanssa?

Penny Lanen dokumentti on valloittavaa katseltavaa. Se on tulvillaan huumoria ja lämpöä, unohtamatta kuitenkaan pysähtyä pohtimaan miten tärkeiden asioiden äärellä tässä lopulta ollaan. On helppo nauraa jälkikäteen 80- ja 90-luvuilla länsimaista mediaa ravisuttaneelle satanismi-paniikille, jolloin suomessakin pelättiin Nightwish -yhtyeen saattavan lapset vanhan vihtahousun luokse yökylään. Mutta kuten Lanen dokumentti näyttää, hysterialla oli raskas hinta. Yhdysvalloissa viattomat kärsivät ja lukematon määrä lapsia koki syrjintää tai paheksuntaa harrastustensa vuoksi. Lopulta median luoma paniikki sai aikaan juuri sen mitä valtaisa jeesuskoneisto halusikin – ihmiset olivat peloissaan ja vain heillä oli tarjota vastalääkettä. Dokumentti heittää ilmoille tusinoittain tärkeitä aiheita. Kuka tästä hyötyy? Millä oikeudella yksi uskonto levittää juurensa kaikkiin maan hallintoelimiin? Miten voidaan ottaa vakavasti kirkon hurskaus kun he systemaattisesti suojelevat vuodesta toiseen lapsia raiskaavia rikollisia?

 HAIL SATAN? ei pääse paneutumaan aiheeseen niin syvällisesti kuin toivoa voisi. Yksi syy tähän on se, että Saatanan Temppelin oikeustaistelu valtion kanssa on vielä kesken. Temppelin ja sen kasvaminen nyky-yhteiskunnassa vaatisi kokonaisen TV -sarjan aiheesta. Mutta jo aiheesta puhuminen on askel oikeaan suuntaan. Kyseessä ei näet ole kovin vanha uskonto ainakaan sen nykyisessä muodossa. Dokumentissa kerrataan pikaisesti satanismin yksi tunnetuimmista inkarnaatiosta LaVeyismin muodossa, mutta sille viitataan kintaalla hyvin nopeasti niin kuin kuuluukin. Kuten kaikkien maailman uskontojen kanssa on nähty, Satanismin Temppeli hakee vielä muotoaan monta vuotta ennen kuin se voi löytää omat perinteensä.

Olisi helppoa sivuuttaa Saatanan Temppeli ja sen jäsenet yhtenä isona osana ensimmäisen maailman ongelmia. Juuri sellaista vouhotusta mitä yhdysvalloilta sopiikin odottaa. Mutta mitä pidemmälle dokumentti etenee, sen selkeämmäksi valottuu myös temppelin arvo. Moni haastateltavista kertoo omista kokemuksistaan joko nuorena tai vanhempana, joissa he kokivat syrjintää joko aatteidensa tai ulkonäkönsä puolesta. Toiset ajautuivat yhteiskunnan hylkäämäksi seksuaalisuutensa vuoksi, toiset eivät koskaan löytäneet perhettä tai ystäviä tueksi. Samaan aikaan kirkko kaupallistui heidän ympärillään hurjaa vauhtia, eikä valtavasta monopolista ollut lohduttajaksi tai auttajaksi. Yhden jäsenen tarina kertoo hänen rippikoulun luokkaretkestä, jolloin nuorille näytettiin Richard Attenboroughn mestariteos GANDHI. Elokuvan jälkeen nuorten opettaja oli valistanut oppilaitaan kertomalla, että teoistaan huolimatta Gandhi ei ollut kristitty ja näin ollen hänen kohtalonsa oli päätyä helvettiin. Jälkikäteen muisteltuna tilanne naurattaa, kunnes alkaa miettimään kuinka moni oppilaista otti moisen aivopierun haudanvakavana totuutena.

Nykyisessä muodossaan HAIL SATAN? on kiehtova moderni aikalaiskuva, joka tallentaa uuden uskonnon synnyn kaikissa sen kasvukivuissaan upeasti maailmalle nähtäväksi. On vain toivottava, että Lane kameroineen on paikalla kymmenen vuoden päästä ja monta kertaa sen jälkeen dokumentoimaan seuraavat vaiheet. 

Sitä odotellessa jäseneksi voi liittyä Saatanan Temppelin verkkosivuilta.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: